Over ons

ZangenVriendschapKoninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap

Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap is opgericht op 20 februari 1830. Het is het langst bestaande mannenkoor van Nederland en heeft een rijke historie.
Het koor bestaat momenteel uit 60 zingende leden, die goed verdeeld zijn over de vier stemgroepen. Onder leiding van dirigent Arno Vree wordt elke maandagavond gerepeteerd.
Het koor is niet verbonden aan een religieuze of politieke stroming en brengt een breed repertoire; middeleeuwse muziek wordt afgewisseld met opera, musicalnummers, moderne muziek en alles wat daartussen zit.

In Haarlem en omgeving treedt het koor met zeer grote regelmaat op. Jaarlijks is er één groot goedbezocht optreden, het recentste in de grote zaal van het Patronaat.  Daarnaast zijn de vaste optredens tijdens de dienst bij de Dodenherdenking in de Grote of Sint-Bavokerk en deelname aan het Korenlint op de Open Monumentendagen.

Het koor beschikt over een eigen gebouw in de Jansstraat, direct om de hoek van de Grote Markt. Naast het zingen heeft het koor een actief verenigingsleven met tal van activiteiten georganiseerd door en voor de leden.


Bestuur

Erevoorzitter: Jos Wienen, burgemeester van Haarlem

BertKoopman

Voorzitter: Bert Koopman 06 1747 6901

Secretaris: Jan Koet 06 5051 1186
Penningmeester:
Leo vd Pieterman 06 4070 8344
Muziekcommissaris: Leo Standaert 06 5390 0981
PR & Communicatie Vacature
Commissaris Beheer Gebouw: René Vestering 06 2242 8541
Commissaris Exploitatie Gebouw: Peter Bruining 06 53756338

PERS: Rick van der Burg, 06 3959 7493, pr@zangenvriendschap.nl

Binnen de vereniging zijn diverse commissies actief, zoals de muziekcommissie, PR-commissie, activiteitencommissie, barcommissie en gebouwcommissie.

Voorzittershamer

Voorzittershamer uit 1924                        

Het bestuur in 1927

Het bestuur vergadert in de regel op elke vierde dinsdag van de maand.


Gebouw

De vereniging beschikt sinds 1915 over een eigen gebouw aan de Jansstraat. Dit gebouw is destijds aan de vereniging geschonken door twee vermogende leden. Het gebouw bevat onder andere een zaal met een schitterende akoestiek die toegankelijk is voor ongeveer 120 personen. Deze zaal is in 2014 geheel gerenoveerd en in 2021 voorzien van een moderne luchtbehandelingsinstallatie. Het gebouw is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het eigendom en beheer is ondergebracht in de ‘Vereniging Het Gebouw Zang en Vriendschap’. Deze organisatie wordt draaiende gehouden door leden van het koor, hun partners en andere vrijwilligers.

Vaste gebruikers

De zaal wordt door maar liefst zes koren wekelijks gebruikt voor repetities: op de maandag-, dinsdag-, woensdag-, en donderdagavond repeteren hier respectievelijk Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap, Oratoriumkoor Kennemerland, Christelijke Oratoriumvereniging en Harlem Nocturne. Op dinsdag- en woensdagochtend repeteren respectievelijk Gemengd Koor Haarlemmer Olie en Vrouwenkoor Malle Babbe.

Verhuur van de Zaal

Buiten de tijden dat onze vaste huurders gebruiken maken van de ruimte, is de Zaal van Gebouw Zang en Vriendschap beschikbaar voor het geven van concerten en andere culturele evenementen. Voor informatie hierover kun je contact opnemen met Peter Bruining, pjbruining@ziggo.nl  of via 06 5375 6338. Ook kun je een e-mail sturen naar gebouw@zangenvriendschap.nl

Reacties

  Toekomstige evenementen

  1. Korenlint

   10 september
  2. KNZV Korendag in Edam

   15 oktober
  3. Kerstconcert

   23 december