Over ons

ZangenVriendschapKoninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap


Wij zijn een Haarlems mannenkoor dat klassieke muziek, met uitstapjes naar hedendaagse muziek, kwalitatief goed zingt. Wij streven naar een goede performance, een gezellige sfeer en kameraadschap, waar iedereen welkom is en zich thuis voelt.

Het koor is opgericht op 20 februari 1830. Wij zijn daarmee het oudste ongebonden mannenkoor van Nederland. Dit mannenkoor heeft met een rijke historie. Het koor is niet verbonden aan een religieuze of politieke stroming en brengt een breed repertoire. Het bestaat momenteel uit ruim 60 zingende leden, die goed verdeeld zijn over de vier stemgroepen; 1e tenoren, 2e tenoren, baritons en bassen. Onder leiding van dirigent Arno Vree wordt elke maandagavond gerepeteerd.

 

Optreden
In Haarlem en omgeving treedt Zang en Vriendschap met grote regelmaat op. Jaarlijks is er één groot, goed bezocht optreden, in 2022 zelfs twee: Goud van Oud in de Philharmonie en de Misa Criolla van Ramírez in de Haarlemse St. Josephkerk. Jaarlijks leveren wij een bijdrage aan de Dodenherdenking op 4 mei, zingen wij tijdens Korenlint op de Open Monumentendagen en doen wij mee met de Hofjesconcerten van de Big Sing (voorheen Koorbiënnale).

Concertreis
Het koor maakt ook concertreizen. In het laatste decennium bezocht Zang en Vriendschap Ierland, België en Duitsland, met optredens in de Frauenkirche in Dresden en de Dom van Keulen. In 2023 geven wij concerten in de wijde omgeving van Zuid-Limburg.

Gebouw en verenigingsleven
Het koor beschikt al meer dan 100 jaar over een eigen gebouw in de Jansstraat, direct om de hoek van de Grote Markt. Naast het zingen heeft het koor een actief verenigingsleven met tal van activiteiten, georganiseerd door en voor de leden en haar Vrienden.


Bestuur

Erevoorzitter: Jos Wienen, burgemeester van Haarlem

BertKoopman

Voorzitter: Bert Koopman 06 1747 6901

Secretaris: Jan Koet 06 5051 1186
Penningmeester:
Leo van der Pieterman 06 4070 8344
Muziekcommissaris: Leo Standaert 06 5390 0981
PR & Communicatie Rob Steijger 06 29525701
Commissaris Beheer Gebouw: René Vestering 06 2242 8541
Commissaris Exploitatie Gebouw: Peter Bruining 06 53756338

PERS: Rick van der Burg, 06 3959 7493, pr@zangenvriendschap.nl

Binnen de vereniging zijn diverse commissies actief, zoals de muziekcommissie, PR-commissie, activiteitencommissie, barcommissie en gebouwcommissie.

Voorzittershamer

Voorzittershamer uit 1924                        

Het bestuur in 1927

Het bestuur vergadert in de regel op elke vierde dinsdag van de maand.


Gebouw

De vereniging beschikt sinds 1915 over een eigen gebouw aan de Jansstraat. Dit gebouw is destijds aan de vereniging geschonken door twee vermogende leden. Het gebouw bevat onder andere een zaal met een schitterende akoestiek die toegankelijk is voor ongeveer 120 personen. Deze zaal is in 2014 geheel gerenoveerd en in 2021 voorzien van een moderne luchtbehandelingsinstallatie. Het gebouw is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het eigendom en beheer is ondergebracht in de ‘Vereniging Het Gebouw Zang en Vriendschap’. Deze organisatie wordt draaiende gehouden door leden van het koor, hun partners en andere vrijwilligers.

Vaste gebruikers

De zaal wordt door maar liefst zes koren wekelijks gebruikt voor repetities: op de maandag-, dinsdag-, woensdag-, en donderdagavond repeteren hier respectievelijk Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap, Oratoriumkoor Kennemerland, Christelijke Oratoriumvereniging en Harlem Nocturne. Op dinsdag- en woensdagochtend repeteren respectievelijk Gemengd Koor Haarlemmer Olie en Vrouwenkoor Malle Babbe.

Verhuur van de Zaal

Buiten de tijden dat onze vaste huurders gebruiken maken van de ruimte, is de Zaal van Gebouw Zang en Vriendschap beschikbaar voor het geven van concerten en andere culturele evenementen. Voor informatie hierover kun je contact opnemen met Peter Bruining, pjbruining@ziggo.nl  of via 06 5375 6338. Ook kun je een e-mail sturen naar gebouw@zangenvriendschap.nl

Reacties

    Toekomstige evenementen

    1. Dodenherdenking

      4 mei