Over ons

ZangenVriendschapKoninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap

Het Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap is opgericht op 20 februari 1830. Het is het langst bestaande mannenkoor van Nederland en heeft een rijke historie.
Het koor bestaat momenteel uit 75 zingende leden, die goed verdeeld zijn over de vier stemgroepen. Onder leiding van dirigent Arno Vree wordt elke maandagavond gerepeteerd.
Het koor is niet verbonden aan een religieuze of politieke stroming en brengt een breed repertoire; middeleeuwse muziek wordt afgewisseld met opera, musicalnummers, moderne muziek en alles wat daar tussen zit.

In Haarlem en omgeving treedt het koor met zeer grote regelmaat op. Jaarlijks is er één groot goedbezocht optreden, meestal in de grote zaal van de Philharmonie.  Daarnaast zijn de vaste optredens tijdens de dienst bij de Dodenherdenking in de Grote of Sint-Bavokerk en deelname aan het Korenlint op de Open Monumentendagen.

Bijzonder was het optreden op de Grote Markt in Haarlem bij het Koningsbezoek aan Noord-Holland in juni 2013 samen met de Koorschool van de Kathedrale Basiliek St. Bavo. Het koor is ook vaak  in het buitenland te zien en te horen. De afgelopen jaren trad het koor op in Gent en Brugge, Berlijn, Istanboel, Angers (Frankrijk), Osnabrück en Dublin.

Zang en Vriendschap heeft in 2014 ook meegewerkt aan het RTL-programma Doof! en heeft samen met de singer/songwriter Niels Geusebroek opgetreden op Bevrijdingspop, live in de studio bij Radio 3FM en in het Haarlemse Patronaat. Deze optreden stonden in het teken van Serious Request. Daarnaast waren de mannen in 2015 het achtergrondkoor van Youp van ’t Hek bij een bijzondere uitvoering van ‘Flappie’. Dit werd gezongen tijdens de live-uitzending van het tv-programma Podium Witteman.

Het koor beschikt over een eigen gebouw in de Jansstraat, direct om de hoek van de Grote Markt. Naast het zingen heeft het koor een actief verenigingsleven met tal van activiteiten georganiseerd door en voor de leden.


Bestuur

Erevoorzitter: Jos Wienen, burgemeester van Haarlem

BertKoopman

Voorzitter: Bert Koopman 06 1747 6901

Secretaris: Jan Koet 06 50511186
Penningmeester:
Arend Bultman 06 5352 5587
Muziekcommissaris: Wil Tremonti 06 5534 8675
PR & Communicatie Rick van der Burg 06 3959 7493
Commissaris Beheer Gebouw: René Vestering 06 2242 8541
Commissaris Exploitatie Gebouw: Dick Freling 06 8322 0460

Binnen de vereniging zijn diverse commissies actief, zoals de muziekcommissie, PR-commissie, activiteitencommissie, barcommissie en gebouwcommissie.

Voorzittershamer

Voorzittershamer uit 1924                        

Het bestuur in 1927

Het bestuur vergadert in de regel op elke vierde dinsdag van de maand.


Gebouw

De vereniging beschikt sinds 1915 over een eigen gebouw aan de Jansstraat. Dit gebouw is destijds aan de vereniging geschonken door twee vermogende leden. Het gebouw bevat onder andere een zaal met een schitterende akoestiek die toegankelijk is voor ongeveer 120 personen.Deze zaal is in 2014 geheel gerenoveerd en voldoet aan alle moderne eisen. Het eigendom en beheer is ondergebracht in de ‘Vereniging Het Gebouw Zang en Vriendschap’. Deze organisatie wordt draaiende gehouden door leden van het koor en hun partners.

Vaste gebruikers

De zaal wordt door vier koren wekelijks gebruikt voor repetities: op de maandag-, dinsdag-, woensdag-, en donderdagavond repeteren hier respectievelijk het Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap, het Oratoriumkoor Kennemerland, de Christelijke Oratoriumverening en Harlem Nocturne. Elke eerste zondag van de maand zingt het welbekende ‘Knipkaartkoor’ in de zaal. Ook wordt op elke eerste zondagavond van de maand ‘Musilenzio’ gehouden.

Verhuur de Zaal

Buiten de tijden dat onze vaste huurders gebruiken maken van de ruimte, is de Zaal van Gebouw Zang en Vriendschap beschikbaar voor het geven van concerten en andere culturele evenementen. Voor informatie hierover kun je contact opnemen met Dick Freling, 06 8322 0460 of via e-mail  gebouw@zangenvriendschap.nl .

Reacties

  Toekomstige evenementen

  1. Kerstconcert 2021

   18 december @ 15:30 - 17:00
  2. Concert Misa Criolla uitgesteld tot 2022

   1 januari 2022 @ 08:00 - 17:00